петък, 18 декември 2009 г.

Защитни стени. За какво служат?

Защитни стени


При опасностите пред които сме изправени при ежедневното ни сърфиране в Мрежата една от задължителните мерки, за цялостната защита на компютъра е инсталирането на защитна стена. Какво представлява защитната стена? Най просто казано защитната стена е стражар, застанал между вас и Мрежата!   Работата на този стражар е да следи какво преминава както в едната така и в другата посока по пътя наречен мрежов трафик. Защо ни трябва защитна стена?
За да отворим даден сайт ние въвеждаме определен адрес в браузъра, който ползваме. Нашата заявка отива до сървъра\ който също представлява компютър\ откъдето ни отвръщат с малък пакет данни, който се преработва от браузъра и така виждаме графиките и текста, които се появяват на монитора ни. Тези пакети с данни\ за които се грижат мрежовите протоколи\ обаче могат да бъдат манипулирани тоест заразени! Без да разберем в компютъра ни може да се промъкне трояснки кон само със отварянето на дадена страница.  А  това което може да направи един троянски кон изобщо не е за подценяване. С него хакерът може да управлява компютъра ви от разстояние, да изтрие файловете ви или да открадне номерата на кредитната ви  карта, паролите ви и т.н. Манипулираните файлови пакети могат да съдържат и spyware (шпионски софтуер), който изнася личната ви информация обратно в интернет. И най-лошото е, че ние няма да разберем  нищо от това. Ето защо една от задачите на защитната стена е да филтрира тези пакети, за да може своевременно да блокира тези, които  могат да ни навредят!

Нещо повече.

Докато сме свързани с интернет, всеки хакер би могъл да провери компютъра ни (по IP) за отворени връзки, така наречените портове. Чрез тези входно-изходни пунктове компютърът обменя информация с интернет. Отворен порт, който не се използва от компютъра, може да се използва от хакера и той да получи достъп или дори контрол над нашата система.
 Една от задачите на защитната стена е също и грижата, за тези портове като мрежовите адреси могат да бъда преобразувани, а номерата на портовете заменени. Целта е да се избегнат директни атаки, които ще  позволят проникване в компютъра ни.

 С няколко думи опсаностите са реални и ето защо  ще наблегна на защитните стени. Макар  при тях да има повече терминология тяхното познаване и начин на действие е наложителен. Ще приложа и списък с по  известни , безплатни защитни стени, които могат да се изтеглят.
                                                                                               Следва

1 коментар:

  1. Благодаря ви за тази статия.Стените могат да служат за много неща и да са от полза стига да са направени качествено и да могат да задържат всичко,което не искаме да допуснем до себе си.Като тук не бива веднага да ни изниква една тухлена стена както ни показвате в нашите съзнания.А стени и в интернет пространството, с които да предпазим своите лични данни.В днешно време е нужно да вземем по строги мерки.

    ОтговорИзтриване