неделя, 7 февруари 2010 г.

Как да се предпазим от токов удар?

Как да се предпазим от токов удар?


Една от реалните опасности за нашият компютър, чийто хардуер напълно може да бъде повреден, е опасността от токов удар. Не е задължително, това да се случи по време на буря, това може да се случи и в резултат на повреда в мрежата. Често срещани проблеми на електрическата мрежа са колебанията, които се изразяват в спадове и покачване над допустимите граници. Или още т.н. пропадания, изключвания и пренапрежения на захранващото напрежение. Пример за токов удар -вместо 220 волта по мрежата се подават 300 волта. Подобен случай задължително носи поражения.



Как да се предпазим?

За това се предлагат специални устройства. И според мен те трябва да бъдат задължителна част при покупката на компютър, а за тези, които не са я направили трябва да се замислят. По добре да направим инвестиция, която може да ни предпази от много големи главоболия впоследствие,отколкото да рискуваме компютъра  си, който в резулатат на токов удар може да понесе сериозни поражения.


1. Surge protector.

Или още т.н. предпазители от токови удари. Основният начин на работа при тях е "отклоняването" или "забавянето" на излишната електрическа енергия от захранващата схема. Те се поставят между защитаваната машина и средата, посредством която контактуват с външния свят| контакт и розетка за Ethernet мрежа|.
Основните видове са плазмените газоразрядници и МОВ протекторите. Във МОВ протекторите се използват полупроводникови елементи, които се характеризират с променливо съпротивление. Т.е. когато напрежението е ниско или високо съдействат за нормалното подаване на напрежение. В плазмените газоразрядници се използва инернет газ. Недостатъка при тях е че едва ли биха могли да издържат на пряк гръм, за което и добре да се използват съвместно със


2.UPS.

Тези устройста са изградени от батерия и логически блок. Батерията се самозарежда и при случай на авария тя доставя електроенергия. Ролята пък на логическият блок е да подава електрическата енергия към компютърната система. Offline UPS са най-простите устройства.Те следят, за входното напрежение, което трябва да бъда в граници.

Line Interactive са малко по-скъпи от Offline UPS-ите. За сметка на това те имат способността да компенсират незначителните колебания в електропреносната мрежа без необходимостта от превключване в авариен режим.

И макар да няма стопроцентова гаранция присъствието на тези устройства\ които варират според вида и цената си\ значително ще намали риска от повреда на хардуера. Ве пак може да следим, за някои критерии при избора им.



- времето, за което самозащитата се активира. За да има ефект това време трябва да се сведе до една наносекунда \една милиардна част от секундата\, понеже колебанията в електропреносната мрежа често варират в тези граници.

- количеството енергия, която устройството може да погълне преди да спре да работи. Колкото повече толкова по добре.

- нивото на напрежение при което се задейства защитата. Това ниво не трябва да бъде много високо при условие, че захранваното устройство работи при 220 V.



                                                                               

Няма коментари:

Публикуване на коментар