вторник, 9 февруари 2010 г.

Какво представляват портовете?


 Какво представляват портовете?

Портовете в основна си част се използват от мрежовите протоколи|в частност транспортният и приложният слой| , които протоколи най общо представляват правила за комуникация между компютри свързана в мрежа, която комуникация се осъществява посредством обмяна на пакети с информация. За по нагледно можем да си представим нещата по следният начин- IPадреса е адреса на нашият компютър, който можем да оприличим на улица и номера и. За достигне информацията до нас обаче е нужно точният номер на апартамента или къщата в която живеем, иначе няма как да бъдем открити. Ето защо в заглавната част на пакетите се съдържа номер на порта, който се чете както от получаващият така и от изпращащият компютър. Мрежовите портове могат да се разглеждат като аналогия на хардуерните портове.Когато искаме да отворим дадена уеб страница ние въвеждаме адреса в браузъра . Използвайки  DNS системата браузърът преобразува уеб адреса във мрежов и изпраща съобщение в което записва  мрежовият адрес на сървъра, както  и нашият мрежов адрес и порт. Т.е. трябва да посочим порт, за получаване не входящата информация, която за услугата HTTP например по подразбиране се приема, че е порт 80. Заявката стига да сървъра, който благодарение на координатите, изпълнява нашето искане. Уеб браузъра потвърждава, че пакетите са получени и визуализира информацията на монитора ни.
Портовете накратко могат да се разглеждат като софтуерни врати през, които преминава информацията. Те могат да бъдат както затваряни така и отваряни. Не могат да бъдат затворени всички портове понеже няма да можем да ползваме определените услуги.
Една от функциите на защитните стени е именно работата им със портовете, които се конфигурират или пренасочват, като целта е входящата и изходящата информаци да бъде филтрирана, понеже все повече вируси използват именно портовете, като вход за заразяване. Т.е. портовете трябва да понадлежат на контрол!
Портовете са номерирани от 1 до 65536
ANA – Internet Assigned Numbers Authority – е отговорна за използването на IP-тата така и на използването на портовете.
Портовете с номера от 1 до 1023 са т.н. широко известни портове. Портовете с номера от 1024 до 49151 се наричат регистрирани портове, а тези от 49152 до 65535 се смятат за динамични или частни.
Вече споменах, че защита на портове се провежда от защитната стена,  съществуват и програми, които сканират  за състоянието им, на което ще се спра по нататък.

1 коментар:

  1. Имам един въпрос! Ползвам мТорент като торент клиент и ми изписва, че защитната сетна или рутера ми ограничава връзката към другите потребители, понеже портовете са ми затворени. Искам да питам възможно ли е това да ми намалява скоростта за сваляне. Ползвам рутер. Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване