събота, 12 декември 2009 г.

Как да изберем антивирусна програма?



Как да изберем антивирусна програма?


  Ако очаквате някой да ви потвърди коя  е "най" добрата антивирусна програма едва ли ще получите категоричен отговор. Същият принцип важи и при избор на браузър или защитна стена. Поради простата причина, че всяка една програма има както своите недостатъци така и своите предимства. Аналогично своите подръжници и своите противници!

Как все пак да изберем антивирусна програма?

Основното при антивирусните програми е че няма такава, която да лови на 100 % всичко. Авторите на вируси са винаги с една крачка напред и дори най надеждната антивирусна няма да може да ви защити ако новопоявилият се вирус не е прибавен към нейната база с данни, макар че се използват евристични методи, за откриване на непознати дефиниции.  Ето защо основно правило е редовното, автоматично обновяване на дефинициите т.е. на базата данни  посредством, което се прибавят новоизлезлите вируси. Колкото по често една антивирусна програма обновява дефинициите си толкова по добре.
И макар да няма антивирусна, която да можем да определим като "най" има една група достатъчно известни антивирусни програми, които се конкурират помежду си и от които можем да направим своят избор. Еда ли има някой, който да не е чувал, за Kaspersky ,  NOD32 , AVG или Norton.

Разбира се това са само част от плеядата известни програми, които стават обект на множеството  спорове във специализираните форуми.
 Според  тестовата лаборатория AV-Test.org направила  поредния независим тест на 33 антивирусни продукта през 2008г.\ не знайно защо обаче бяха обявени за продукти на 2009г.\  сред лидерите в тестовете  е новото поколение AntiVir (Avira), Avast!, Norton Internet Security и Kaspersky Internet Security 2009. Искам да отбележа, че тези проучвания са малко условни и такива се правят от доста лаборатории, но все пак

               те могат да ни дадат една обща представа, за развитието на антивирусни програми, както и за "най" добрите, които обикновено попадат в първата десятка.

Според този тест един от най-добрите антивируси по всички позиции е Norton Internet Security 2009 beta, показал високи резултати в откриването на вируси (98,7%) и шпионски и рекламни програми (95,4%). Той се обновява на всеки 10 минути (за месец по време на тестовете са регистрирани повече от 6000 ъпдейта). Друг тест към днешна дата можа да го изведе на втора или трета позиция, но това няма толкова голямо значение. Ако обаче Norton попадне на 20 място ще трябва да се замислим дали тя ще бъде нашият избор. Междувременно се развиват както вирусите така и другите антивирусни програми, които се стремят всякак да вземат връх на пазара! Моята препоръка е - направете едно сравнително изследване във Гугъл, което да ви даде обща представа, за най актуалните антивирусни програми към момента. Всякакви тестове, мнения, препоръки ще се окажат от полза\ информация колкото искате\, ако наистина държите на своята безопасност във Интернет!

Друг съществен фактор при избор е целта на антивирусната програма. Какво ще защитавате? Малък бизнес или ви трябва антивирусна, за локална мрежа? Или сте просто домашен потребител?  Всички компании предлагат отделен софтуер както за бизнес потребители така и за домашни. Без проучване обаче няма да минете- особено ако смятате да развивате бизнес! При съвремените заплахи обаче свързани със социалното инженерство, като Фишинг, Фарминг и др. дори домашните потребители трябва да са внимателни в избора си, ако смятат да извършват он-лайн плащания! Достатъчен е един кейлогър или троянски кон, за да стигне до номерата на вашите кредитни карти и банкови сметки.  |Ако термините са ви непознати последвайте линковете| Заплахите не са за подценяване! Според последни проучвания тенденцията за социална инженерия все повече се увеличава.

За домашните потребители най съществен се оказва факторът дали антивирусната програма е фрий или платена! Макар, че при всички случаи платените аналози са по  добри, понеже не можем да си позволим да плащаме- ще трябва да избираме от безплатният набор от тези програми. По добре да използваме безплатни отколкото кракнати програми, които като нищо могат да се окажат носители на вируси. По известни такива са Avast, AVG и някои други. Независимо обаче дали ще избираме платена или не платена антивирусна програма не е зле да познаваме основните компоненти  от които е изградена всяка една, за да сме наясно, за какво всъщност става реч.

Една от основните части на антивирусната програма е така наречения антивирусен двигател . Следва.

3 коментара: